Kur_rasti_autentisku

Kai azijietiška virtuvė tampa kasdienybe

Prisipažinsiu – mano pomėgis gaminti azijietišką maistą prasidėjo visai atsitiktinai. Prieš kelerius metus draugė iš Tailando atsiuntė receptą tom yum sriubai, ir aš nusprendžiau pabandyti. Nubėgau į artimiausią prekybos centrą, ieškojau galangalo, kafir laimų lapelių… ir grįžau namo tik su paprika bei imbieru. Supratau, kad reikia kažko daugiau nei įprasto supermarketo.

Dabar, po kelių metų aktyvaus azijietiškos kulinarijos tyrinėjimo, galiu drąsiai pasakyti – Lietuvoje tikrai galima rasti beveik viską, ko reikia autentiškai azijietiškai virtuvei. Tiesa, reikia žinoti, kur ieškoti. Ir būtent apie tai noriu pasidalinti su jumis – kur Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje rasti tuos stebuklinguosius ingredientus, kurie paverčia paprastą vakarienę tikra azijietiška švente.

Vilnius – tikroji azijietiškų produktų sostinė

Vilnius šiuo atžvilgiu tikrai pirmauja. Čia azijietiškų parduotuvių yra daugiausia, ir pasirinkimas tiesiog stulbinantis. Pradėkime nuo akivaizdžiausio – Kalvarijų turgaus rajono. Ten rasite bent tris rimtas azijietiškas parduotuves, kurios konkuruoja tarpusavyje, o tai mums, pirkėjams, tik į naudą.

Mano asmeninis favoritas – „Azijos produktai” prie Kalvarijų turgaus. Šeimininkai vietnamiečiai, kurie ne tik parduoda produktus, bet ir mielai pataria, kaip ką naudoti. Kartą ieškojau tinkamo miso pad thai, ir pardavėja ne tik parodė keletą variantų, bet ir papasakojo, kuo jie skiriasi. Tokia pagalba neįkainojama, ypač pradedantiesiems.

Kita vieta, kurią tikrai verta aplankyti – „Asian Food” Žirmūnuose. Čia daugiau kinų produktų, bet pasirinkimas milžiniškas. Nuo įvairiausių ryžių rūšių (tikrai ne tik tas baltas ilgagrūdis!) iki šviežių daržovių, kurių niekur kitur nerasite. Čia pirkau savo pirmąjį bok choy, čia radau tikrus Sičuano pipirus, kurie suteikia tą unikalų „ma la” pojūtį – tarsi liežuvis šiek tiek nutirptų.

Dar viena įdomi vieta – „Hanoi Market” Antakalnyje. Mažesnė parduotuvėlė, bet su širdimi. Čia rasite daug vietnamietiškų produktų, įskaitant šviežias žoleles. Taip, būtent šviežias! Tailandietiška bazilika, vietnamietiškas koriandras, mėtos lapai – visa tai galima rasti čia. Savininkai reguliariai atveža šviežių produktų, tad verta sekti jų Facebook puslapį ir sužinoti, kada bus nauja siunta.

Kauno azijietiškų skonių žemėlapis

Kaunas nors ir mažesnis už Vilnių, bet tikrai nenusileisdžia azijietiškų produktų pasirinkimu. Čia situacija šiek tiek kitokia – parduotuvės labiau išsibarsčiusios po miestą, bet tai reiškia, kad kur bebūtum, tikrai rasi kažką netoli.

Pradėkime nuo „Asia Shop” Savanorių prospekte. Tai viena seniausių azijietiškų parduotuvių Kaune, ir ji tikrai nusipelno dėmesio. Čia rasite klasiką – nuo sojų padažų iki instant noodles, bet taip pat ir retesnių dalykų. Pavyzdžiui, čia radau miso mirin (japonišką saldžiąją ryžių vyno rūšį), kurio ieškojau pusę metų. Kainos gal šiek tiek aukštesnės nei Vilniuje, bet pasirinkimas tikrai geras.

Kita įdomi vieta – „Oriental Market” Jonavos gatvėje. Šiek tiek nutolusi nuo centro, bet verta kelionės. Čia daugiau korėjietiškų produktų, kas man asmeniškai labai patinka. Gochujang (korėjietiškas aitrus fermentuotas pasta), kimchi paruošti rinkiniai, įvairūs ramyno (korėjietiški makaronai) variantai – visa tai rasite čia. Be to, parduotuvėje yra šaldytuvas su šviežiomis korėjietiškomis dešrelėmis ir kitais produktais, kuriuos galima iškart naudoti.

Dar viena vieta, kurią rekomenduočiau – „Azijos maistas” Kęstučio gatvėje. Mažesnė parduotuvėlė, bet labai jaukus aptarnavimas. Savininkai kinai, kurie mielai papasakos apie produktus. Kartą pirkau čia juodųjų grybų (wood ear mushrooms), ir pardavėjas net parodė nuotrauką, kaip jie turėtų atrodyti išmirkius. Tokie smulkūs dalykai tikrai padeda.

Klaipėdos pajūrio azijietiški lobiai

Klaipėda – mano gimtasis miestas, tad čia žinau kiekvieną kampelį. Nors miestas mažesnis, azijietiškų produktų pasirinkimas tikrai džiugina. Ir, beje, kainos dažnai maloniai nustebina – kartais net pigiau nei sostinėje.

Pagrindinė vieta, kurią visi žino – „Asia Market” Taikos prospekte. Tai didžiausia azijietiška parduotuvė Klaipėdoje, ir čia tikrai rasite viską, ko reikia. Nuo bazinių ingredientų iki egzotiškų užkandžių. Mėgstu čia ateiti ir tiesiog vaikščioti tarp lentynų – visada randu kažką naujo. Paskutinį kartą atradau japoniškas mochi ledus, kurie tapo mano naująja aistra.

Kita įdomi vieta – „Dragon Shop” Minijos gatvėje. Mažesnė parduotuvėlė, bet su labai geru šviežių produktų skyriumi. Čia galite rasti šviežių azijietiškų daržovių, kartais net durian vaisių (nors, tiesą sakant, ne visi išdrįsta jo paragauti dėl specifinio kvapo). Savininkai vietnamiečiai, ir jie tikrai žino, ką daro. Kartą ieškojau pandano lapų kokoso desertui, ir jie specialiai man užsakė.

Dar viena vieta, kuri nusipelno dėmesio – nedidelė parduotuvėlė „Thai & More” prie Akropolio. Kaip suprantate iš pavadinimo, čia daugiau tailandietiškų produktų. Jei mėgstate tailandietišką virtuvę (o kas jos nemėgsta?), čia rasite viską – nuo įvairių curry pastų iki kokosų pieno skirtingų riebumo laipsnių. Taip, kokosų pienas tikrai skiriasi, ir tai svarbu!

Ką būtina turėti azijietiškoje virtuvėje: mano asmeninis sąrašas

Per tuos metus, kai eksperimentuoju su azijietiška virtuve, supratau, kad yra tam tikri produktai, be kurių tiesiog neįsivaizduoju. Tai ne viskas, ką galite rasti azijietiškose parduotuvėse, bet tai pagrindas, nuo kurio verta pradėti.

Pirmiausiai – geras sojų padažas. Ne tas, kurį rasite įprastame supermarkete, o tikras, fermentuotas. Aš naudoju japonišką „Kikkoman” arba kinišką „Pearl River Bridge”. Skirtumas tikrai jaučiamas. Kartu su tuo – tamsus sojų padažas (dark soy sauce), kuris suteikia patiekalams gražią spalvą ir gilesnį skonį.

Sezamo aliejus – dar vienas būtinumas. Bet atsargiai – jo reikia labai nedaug, nes skonis labai intensyvus. Aš paprastai lašinu kelias lašus jau pabaigoje, kad suteikčiau patiekalui tą unikalų aromatą.

Ryžių actas – naudoju ne tik sušiams, bet ir įvairiems salotų padažams. Jis švelnesnis už įprastą actą ir turi šiek tiek saldžią gaidelę.

Oyster padažas (austrių padažas) – skamba keistai, bet tai universalus ingredientas daugeliui kinų patiekalų. Suteikia tą „umami” skonį, kurio kartais trūksta.

Miso pasta – japonų virtuvės pagrindas. Aš turiu tris rūšis: baltą (shiro miso), raudoną (aka miso) ir mišrią. Kiekviena turi savo vietą virtuvėje.

Ir žinoma – geras curry pasta. Tailandietiškas curry (raudonas, žalias, geltonas) tikrai skiriasi nuo indų curry, ir verta turėti bent vieną variantą namuose.

Šviežių ingredientų medžioklė: sezoniniai niuansai

Vienas dalykas, kurį supratau gana greitai – ne viskas visada prieinama. Šviežios azijietiškos daržovės ir žolelės yra sezoninis produktas, net ir parduotuvėse.

Vasarą pasirinkimas paprastai geriausias. Tuomet galite rasti šviežią tailandietišką baziliką, lemongrass, galangalą, kartais net šviežius kafir laimų lapelius. Žiemą situacija sudėtingesnė – dauguma šių produktų būna tik džiovinti arba šaldyti.

Mano patarimas – kai matote šviežių produktų, pirkite daugiau ir užšaldykite. Lemongrass puikiai laikosi šaldytuve, galangalą taip pat galima šaldyti. Kafir laimų lapelius aš net džiovinu – nors jie praranda šiek tiek aromato, bet vis tiek geresni nei nieko.

Dar vienas triukas – kai kurias žoleles galite auginti patys. Tailandietiška bazilika puikiai auga vazone ant palangės. Tiesa, žiemą reikia papildomo apšvietimo, bet vasarą – jokių problemų. Aš taip pat auginu koriandrus – šviežias koriandras azijietiškoje virtuvėje naudojamas labai dažnai.

Internetinės parduotuvės: kada verta užsisakyti internetu

Kartais tiesiog neįmanoma rasti to, ko reikia, net ir specializuotose parduotuvėse. Tuomet į pagalbą ateina internetinės parduotuvės.

„AsianFoodLovers.lt” – lietuviška internetinė parduotuvė, kuri turi tikrai gerą pasirinkimą. Naudojau jų paslaugomis kelis kartus, kai ieškojau specifinių japonų produktų. Pristatymas greitas, produktai gerai supakuoti. Vienintelis minusas – kainos šiek tiek aukštesnės nei fizinėse parduotuvėse.

Dar viena galimybė – užsisakyti iš užsienio. Aš kartais naudoju „Amazon.de” arba specializuotas britų parduotuves kaip „Japan Centre” ar „Sous Chef”. Taip, pristatymas brangus, bet jei užsisakote didesnį kiekį arba labai specifinių produktų, gali apsimokėti.

Vienas patarimas – prieš užsakydami internetu, patikrinkite galiojimo datas. Kai kurie produktai, ypač šviežiai arba fermentuoti, turi ribotą galiojimo laiką. Geriau užsisakyti mažesnį kiekį, bet dažniau.

Kaip nesuklysti renkantis: praktiniai patarimai

Per tuos metus tikrai padariau nemažai klaidų. Pirkau ne tuos produktus, sumainiau ingredientus, kartais net nusipirkau kažką, ko visai nenaudoju. Štai keletas patarimų, kaip išvengti panašių klaidų.

Pirma – jei nežinote, ko reikia, padarykite nuotrauką recepto arba ingrediento pavadinimo keliomis kalbomis. Daugelyje azijietiškų parduotuvių etiketės būna kinų, japonų ar korėjiečių kalbomis. Pardavėjai paprastai mielai padeda, jei parodote, ko ieškote.

Antra – nepirkite per daug iš karto. Aš žinau, kaip sunku atsispirti, kai matai tiek daug įdomių dalykų, bet daugelis azijietiškų produktų turi specifinį skonį, ir gali pasirodyti, kad jums tiesiog nepatinka. Geriau pradėti nuo mažesnių pakuočių.

Trečia – skaitykite sudėtį. Net azijietiškose parduotuvėse yra skirtingos kokybės produktai. Pavyzdžiui, kai kurie sojų padažai turi daugybę priedų ir konservantų, o kiti – tik sojas, kviečius, druską ir vandenį. Antrieji paprastai geresni.

Ketvirta – nebijokite klausinėti. Pardavėjai azijietiškose parduotuvėse paprastai labai draugiški ir mielai pataria. Kartais jie net pasiūlo alternatyvų, jei ko nors neturi.

Ir paskutinis, bet ne mažiau svarbus patarimas – eksperimentuokite! Azijietiška virtuvė tokia įvairi, kad visada yra kažkas naujo, ką galima išbandyti. Nebijokite pirkti kažko nežinomo – būtent taip aš atradau kai kuriuos savo mėgstamiausius produktus.

Kai virtuvė tampa nuotykiu, o ne rutina

Žinote, kas man labiausiai patinka azijietiškoje virtuvėje? Tai, kad kiekvienas patiekalas – tai mažas nuotykis. Niekada nežinai, kaip tiksliai išeis, net jei gamini pagal tą patį receptą. Kartais chili paprika aitri, kartais ne. Kartais imbieras intensyvesnis, kartais švelnesnis. Ir tai puiku.

Dabar, kai žinau, kur rasti reikiamus ingredientus Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, mano virtuvė tapo kūrybos erdve. Nebėra to jausmo, kad norėčiau pagaminti kažką azijietiško, bet negaliu, nes neturiu ingredientų. Tiesiog einu į artimiausią azijietišką parduotuvę ir randu viską, ko reikia.

Žinoma, pradžioje gali atrodyti bauginančiai – tiek daug nežinomų produktų, svetimų kalbų etiketėse, neįprastų kvapų. Bet patikėkite manimi – po kelių apsilankymų jausitės kaip namie. Pradėsite atpažinti produktus, žinosite, kur kas guli, galbūt net susipažinsite su pardavėjais ir jie jums pradės siūlyti naujienas.

Ir štai dar kas – gamindami azijietišką maistą namuose ne tik sutaupysite pinigų (palyginti su restoranu), bet ir turėsite galimybę pritaikyti patiekalus savo skoniui. Mėgstate aitresnį? Pridėkite daugiau chili. Nekenčiate koriandro? Tiesiog jo nedėkite. Tai jūsų virtuvė, jūsų taisyklės.

Tad neabejokite – užsukite į artimiausią azijietišką parduotuvę, paimkite krepšelį ir leiskitės į nuotykį. Pradėkite nuo ko nors paprasto – gal pad thai, gal paprastos keptos ryžių kruopos su daržovėmis. O paskui, kai įgausite pasitikėjimo, galėsite bandyti sudėtingesnius patiekalus. Kas žino, gal už metų jūs būsite tas, kuris dalysis patarimais su kitais azijietiškos virtuvės entuziastais. Ir tikrai žinosite, kur rasti tą paslaptingą ingredientą, kurio visi ieško.

About The Author